image/svg+xml
image/svg+xml

Tezli Yüksek Lisans Başvuru Koşulları

     BAŞVURU KOŞULLARI

A- Tezli Yüksek Lisans Programına Başvuru Koşulları  (T.C. Vatandaşları)

a) Lisans Diplomasına sahip olmak, (Yurt dışından alınmış lisans ve yüksek lisans diplomaları için YÖK tarafından onaylanmış denklik belgesine sahip olmak gerekir.)
b) Yurt dışından alınmış lisans diplomalarının denkliklerinin (yabancı öğrenciler hariç), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından onaylanmış olması,

c) ALES’ten başvurulan programın puan türünde en az 55 standart puan alınmış olması, [ALES sonucu yerine bu sınava eşdeğerliği kabul edilen uluslararası düzeyde benzeri sınavlardan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ilan edilen eşdeğer puanlar düzeyinde sağlanan puanlar Enstitü Yönetim Kurulu’nca kabul edilebilir. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) son 5 yıl içerisinde alınan puanlar geçerlidir.]
d) Varsa YDS, YÖKDİL veya eşdeğerindeki yabancı dil belgesine sahip olmak,
e) Koşullarda yer alan mezuniyet şartlarını taşımak.

 

B- Tezli Yüksek Lisans Programına Başvuru Koşulları (Yabancı Uyruklular) 
a) Lisans Diplomasına sahip olmak. (Yurt dışından alınmış lisans diplomaları için YÖK tarafından onaylı tanınırlık belgesi olması gerekmektedir.)

b) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) koşulu aranmaz.
c) Yabancı uyruklu adayların başvurularında Türkçe dil şartı aranmaz. Bartın Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 8 inci madde hükümlerine göre başarılı olan adaylardan Türkçe yeterlik belgesi mevcut olanların kayıtları yapılır; Türkçe yeterlik belgesi olmayan adaylara en fazla iki yarıyıl hazırlık süresi verilir. Bu süre öğrenim süresinden sayılmaz. Bu süre sonunda dil şartını sağlamayan öğrencilerin Üniversite ile ilişiği kesilir.

d) Yüksek lisans programlarına başvuranlardan lisans öğrenimlerini Türkçe öğretim yapan bir üniversitede tamamladığını belgeleyen yabancı uyruklu adaylarda Türkçe dil koşulu aranmaz.
e) Koşullarda yer alan mezuniyet şartlarını taşımak.

C- Değerlendirme ve Öğrenci Kabulü (T.C. Vatandaşları ve Yabancı Uyruklular)

a) Tezli Yüksek Lisans Öğrenimine Kabulde Başarı Notu (T.C. Vatandaşları için); ALES standart puanının %50'si, lisans genel not ortalamasının %20'si, bilim sınav puanının %20'si ve varsa YDS, YÖKDİL veya eşdeğerindeki yabancı dil puanının %10’u alınarak hesaplanır. Bilim sınavının yazılı ve mülakat şeklinde yapılması halinde değerlendirmede yazılı sınav notunun %15’i, mülakat notunun %5’i alınır.(Yabancı dil puanı olmayanların %10'u sıfır (0) kabul edilir). Yapılan değerlendirmede, 100 puan üzerinden en az 60 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde tezli yüksek lisans programlarına kabul edilir.

c) Tezli Yüksek Lisans ve Doktora Öğrenimine Kabulde Başarı Notu (Yabancı uyruklular için); Lisans veya yüksek lisans genel not ortalamasının %40’ı, bilim sınav puanının %40’ı ve varsa YDS, YÖKDİL veya eşdeğerindeki yabancı dil puanının %20’si alınarak hesaplanır. Bilim sınavının yazılı ve mülakat şeklinde yapılması halinde değerlendirmede yazılı sınav notunun  %30’u, mülakat notunun %10’u dikkate alınır. Yapılan değerlendirmede, 100 puan üzerinden en az 50 puan alanlar, başarı puanlarına göre sıralanarak kontenjan dâhilinde tezli yüksek lisans veya doktora programlarına kabul edilir.

d) Lisansüstü programlara kabuldeki sıralamada puanların eşitliği halinde sırasıyla bilim sınav notu, yabancı dil sınav puanı ve ALES puanı fazla olana öncelik verilir.

e) Bilim sınavına katılmak tüm anabilim dalları ve lisansüstü programlar için zorunludur.

 

D- Bilim Sınavı

Adayların bilim sınavına girmesi zorunludur. Bilim sınavları aşağıda belirtilen gün, yer ve saatlerde yapılacaktır. Adayların online başvuruları Enstitü tarafından onaylandıktan sonra sistemden alacakları sınava giriş belgesi ve ayrıca özel kimlik belgesi (Nüfus Cüzdanı, Sürücü Belgesi veya Pasaport) ile sınava girmeleri gerekmektedir.